Hoezo: een vaststellingsovereenkomst?

Ronald Kool op 5 februari 2017 | Reageer

Met enige regelmaat word ik gebeld door werknemers aan wie door hun baas een vaststellingsovereenkomst is aangeboden. De eerste vraag die ik dan stel, is: "Wil je wel echt aan jouw ontslag meewerken?"

De vaststellingsovereenkomst maakt doorgaans binnen afzienbare tijd een einde aan een arbeidsovereenkomst. De (doorgaans magere) transitievergoeding geldt als pleister op de wond. Maar vervolgens ontstaat een onzekere periode zonder werk en met een WW-uitkering die (in veel gevallen) veel lager is dan het salaris dat je gewend bent. En als je spijt krijgt, is het veelal te laat om nog wat te kunnen ondernemen.

En je moet je ook afvragen of het wel nodig was om mee te werken aan het ontslag? Voor werkgevers is het, sinds de Wet Werk en Zekerheid medio 2015 in werking trad, een stuk lastiger geworden om werknemers met een vast dienstverband te ontslaan. Met name als er sprake zou zijn van disfunctioneren, stelt de wet aan de werkgever strenge eisen voordat tot ontslag mag worden overgegaan.

Aan werknemers die een vaststellingsovereenkomst hebben meegekregen, adviseer dus altijd eerst goed na te denken over de consequenties. En uiteraard is het verstandig de overeenkomst eerst juridisch te laten toetsen om problemen achteraf te voorkomen.

Meer weten? Bel 072 76 00 128.

Deel bericht op:

Reageer


Deel pagina op: